• header3
  • header2
  • header1

Ayurveda

Ayurveda betekent:  inzicht in het leven.  Het is een levenswijze.

Ayurveda is een Indiaase levenswetenschap die als doelstelling heeft om door middel van een preventieve benadering mensen gezond te houden, Massage is een essentieel onderdeel van de Ayurvedische geneeswijze. Een belangrijk uitgangspunt is om in balans te komen en in te balans blijven.

Tridosha

Hieronder zal ik in het kort uitleggen wat de principes van de Ayurveda zijn en waar deze op zijn gegrond.

De Ayurveda kent vijf elementen die in alles aanwezig zijn. In mensen en dieren, maar ook in planten en zelfs in onze gebruiksvoorwerpen. De elementen zijn Ether of Sfeer, Lucht, Vuur, Water en Aarde.

Deze vijf elementen vormen in verschillende combinaties drie paren, deze worden Dosha genoemd:

  • Sfeer en Lucht vormt Vata, dit staat voor beweging
  • Vuur vormt Pitta, dit staat voor transformatie
  • Water en Aarde vormt Kapha, dit staat voor bestendigheid

Ieder persoon heeft een unieke combinatie van de drie dosha's men noemt dit Tridosha. De Tridosha wordt gevormd bij de conceptie en blijft het heleleven onveranderd.

Door omstandigheden, voeding en andere factoren kan een Dosha gaan overheersen; de Tridosha raakt uit evenwicht. Uiteindelijk kan de onbalans ervoor zorgen dat er klachten ontstaan en de persoon ziek wordt.

De bedoeling van de Ayurveda is het evenwicht van de dosha's (wat bij ieder persoon uniek is) weer te herstellen of in balans te houden waardoor wij kunnen genieten van een gezond en lang leven